Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Bruselj – Gostovanje v evropskem parlamentu

11.09.2015 - 16.09.2015

V mesecu januarju smo iz Bruslja prejeli povabilo evropske poslanke Romane Tomc, v katerem je zapisala: »Slovenska kultura je naše srce. Prav je, da bije tudi v srcu Evrope. Vaša folklorna skupina je skupina s tradicijo, zato si želim, da bi vaš trud in delo predstavili v našem skupnem domu, v Evropskem parlamentu v Bruslju.«
Med 11. In 16. septembrom smo tako izpeljali enega največji projektov v svojem tridesetletnem delovanju – gostovanje v Bruslju. Zaznamovala sta ga dva dogodka: nastop na kulturnem večeru na Veleposlaništvu Republike Slovenije in obisk Evropskega parlamenta, kjer smo prav tako zaplesali.
Priprave so potekale v sodelovanju s Turistično zvezo Gornjega Posočja, ki je v prostorih Veleposlaništva poskrbela za pokušino posoške kulinarike, v Parlamentu pa pripravila razstavo risb tradicionalnih tolminskih noš in fotografij Posočja. 
V ponedeljek, 14. 9. smo v večernih urah izvedli svoj prvi nastop na slovenskem Veleposlaništvu, kjer so obiskovalce nagovorili veleposlanik Matjaž Šinkovec, gostiteljica, gospa Romana Tomc ter tolminski župan Uroš Brežan. V našem nastopu so se zvrstili štirje spleti: dva spleta plesov Zgornjega Posočja, splet goriških in splet breginjskih plesov. Med spleti je pevska skupina zapela več ljudskih pesmi, prikazali smo tudi plesno igro »špegu«. Nastop smo končali s »povštrom«, kjer se nam je pridružil gospod Lojze Peterle in drugi diplomati. Srečanja se je udeležil tudi evropski poslanec Igor Šoltes in mnogi uslužbenci evropskih inštitucij, s katerimi smo ob koncu zaplesali in poklepetali ob pokušini domačih jedi iz Posočja.

V torek, 15. 9. smo že zjutraj oblekli folklorne kostume in se po zajtrku odpravili proti Evropskem parlamentu, kjer nas je pričakala rojakinja Mateja Mohorič, asistentka poslanke Romane Tomc. Po predstavitvi Evropske unije in njenega delovanja nam je Romana Tomc predstavila svoje delo v Bruslju. Ogledali smo si dvorano, kjer zasedajo poslanci najvišje zakonodajne inštitucije v Evropi. V sosednji stavbi smo prisostvovali odprtju razstave fotografij Posočja in slik tradicionalnih tolminskih noš, ki jih naslikala Jana Dolenc. Svoj polurni nastop smo izvedli na veliki ploščadi pred Evropskim parlamentom. Veliko pozornost mimoidočih smo zbudili že s svojimi kostumi, ko pa so se oglasile viže naših godcev, ples in petje, se je vrvež umiril. Med gledalci je bila naša gostiteljica, župan Uroš Brežan, nekateri evropski poslanci, med njimi gospod Milan Zver. Izvedli smo polurni nastop, ki je vključeval tri splete in dve pesmi. Plesalci so imeli kar nekaj težav, saj so jim močni sunki vetra odnašali klobuke.
Gostovanje smo obogatili s turističnim izletom po Flandriji in obiskali mesti Brugge in Gent ter si ogledali največje bruseljske znamenitosti. Za vse udeležence je bilo nepozabno do
živetje.

Podrobnosti

Začetek:
11.09.2015
Konec:
16.09.2015
Kategorije:
Dramski nastopi, Pevski nastopi, Plesni nastopi

Prizorišče

Bruselj – Belgija
Bruselj,Belgija+ Google Map