2006 Krstna nuna prinese pogačo

Krstna nuna obišče mlado mater z dojenčkom. Obdari jo s pogačo in jo pouči, da mora z otrokom živeti v zatemnjeni kamri, piti dosti mleka in se ne sme kazati ljudem, dokler prvič po porodu ne bo šla k sveti maši. Toda dekle zasrbijo pete in z mladim možem uideta na ples.

2007 Repč

Repč je tolminski običaj na velikonočni ponedeljek. Moškim, najraje mestnim veljakom, so neopazno lepili repče na hrbet in se iz njih norčevali, če tega niso opazili in so z njimi hodili po mestu. To je bila tudi imenitna priložnost za zabavo na prvem plesu po postu.

2008 Svet Šembšiterh

V Čadrgu je bil običaj, da na Silvestrovo otroke, pa tudi odrasle razveseli Svet Šembišterh, oblečen v škofa, ki v temi vrže po tleh lešnike, orehe in druge dobrote.

2009 Kaj cajta je gulu

Nevesto sprejmejo na ženinovem domu s pesmijo, plesom in pogostitvijo svatov. Zabavo obiščeta maškari, ki mladoporočencema zaželita srečo. Maškari sta po običaju dva domačina, ki naj jih svati ne bi prepoznali. Obvezna je priprava štrukljev.

2010 Bal v Ravnah

Odrska postavitev prikazuje ples v Tolminskih Ravnah, kamor pride tudi plesalec iz drugega kraja z dekletom iz vasi. Domačim fantom to ni všeč in plesalca namočijo v vaškem koritu.

2011 Flaškon

Z uvodnim plesom se določi dekle, ki mora po koncu zabave pomesti plesišče. Običaj je iz okolice Kobarida, od koder je tudi način zbiranja denarja za vino. Plesalci si med plesom podajajo in lovijo blazino. Komur pade na tla, plača za pijačo. Vino na koncu zabave vsi skupaj popijejo.

2012 Šaljiva pošta

V času gradnje bohinjske železnice so si na plesnih zabavah pogosto pisali kratka pisemca šaljive, pa tudi resne vsebine. Pisali so jih na stare razglednice, prelepljene z belim papirjem, ali pa na liste papirja, ki so jih zvijali v ladjice, aviončke in druge oblike. Metali so jih v škatlo, ki jo je nekdo stražil. Zabavo so večkrat prekinili za branje pošte. Kdor je bral pisma, je naslovnika poklical k sebi, mu prebral pošto in mu jo izročil. Lahko so imeli tudi poštarja, ki je nosil pošto iz škatle.

2013 Kalamon

Kalamón je skrivnostna knjiga s čarodejnimi besedili, molitvami, uroki, kletvami, zarotitvenimi obrazci, zagovori in žegni. Knjiga, s katero se da čarati in vedeževati. Kalamon celo uči, kako se hudiča prikliče v riso. Med klicanjem hudiča pa se le-ta zares pojavi in prestraši plesalce, še bolj pa bralca kalamona. Izkaže se, da je v hudiča preoblečena le ena od plesalk.

2014 Gajdreš

Gajdreš je plesna zabava mladih v Čadrgu. Ker v vasi ni bilo gostilne, so ga prirejali v kmečkih izbah, kjer je gospodar poskrbel tudi za pijačo. Dekleta niso smela ostajati zunaj do poznih ur in so morala po končanem plesu domov. Fantje so potem zaplesali ¨v breme¨ in se sami zabavali do jutra ali dokler ni zmanjkalo pijače.

2015 Godovanje

Včasih so ljudje bolj kot rojstni dan praznovali god. Godovniku je soseska voščila tako, da je pod oknom priredila »roštanje« – glasen ropot z lonci, kanglami, pokrovkami in kravjimi zvonci. Za bolj veselo druženje in ples so pripeljali še vaškega harmonikarja. Godovnik je voščilce povabil v hišo in jih pogostil z vinom in kruhom, premožnejši so napekli tudi potice, ocvirkovce ali piškote.